O aplikaciji

GoParking je korisnička mobilna aplikacija i sastavni je dio Smart Parking Sistema. Smart Parking Sistem kompanije Lanaco pod nazivom GoParking Sistem predstavlja upotrebu modernih tehnoloških i komunikacionih rješenja kao što su senzori, kamere, gateway-i sa ciljem efikasnijeg upravljanja parking sistemom.

Funkcionalnosti GoParking app:

 • Mogućnost kreiranja korisničkog profila;
 • Mogućnost izmjene/dopune korisničkog profila;
 • Mogućnost pregleda na mapi lokacija parkirališta po zonama;
 • Mogućnost navigacije do odabranog parking mjesta;
 • Mogućnost plaćanja parking karte putem SMS poruke za odabranu parking zonu i vremenski period;
 • Mogućnost provjere termina isteka parking karte;
 • Mogućnost kontaktiranja Parking službe Grada.

Uz GoParking aplikaciju plaćajte brzo, jednostvano i sigurno sve usluge parking servisa direktno iz svog mobilnog telefona. GoParking aplikacija dostupna je za vas 24/7.

Aplikacija omogućava kupovinu slijedećih tipova prking karata za javna parkirališta:

 • a) Satne
 • b) Dnevne

Instalacija aplikacije

Za instaliranje i korištenje aplikacije GoParking potreban je pristup internetu sa mobilnog telefona. Ukoliko do sada niste koristili Internet na svom mobilnom telefonu kontaktirajte svog mobilnog operatora. Instalacija aplikacije radi se preko preko Play Store aplikacije na Android uređaju. Klikom na ikonu GoParking otvara se istoimena aplikacija.

Dodavanje registarskih oznaka vozila

Preduslov za kupovinu parking karte je unos registarske oznake vozila u aplikaciju. Na glavnom meniju aplikacije potrebno je odabrati meni Opcije i potom Registarska oznaka. Pritom se prikazuje novi prozor u kojem je moguće dodati registarsku oznaku vozila.

Slika 1. Registarske oznake

Dodavanje registarskih oznaka vozila omogućeno je klikom na dugme Dodaj registarsku oznaku vozila nakon čega se otvara popup box za unos podataka o vozilu:

 • Registarska oznaka vozila
 • Boja vozila

Slika 2. Nova registarska oznaka

Aplikacija dozvoljava unos više registarskih oznaka vozila. Aplikacija neće dozvoliti unos dva vozila sa istom registarskom oznakom. Sva dodana vozila biće prikazana na listi vozila. Jedno vozilo možete postaviti kao zadano označavanjem „check boxa“ pored figure vozila.

Slika 3. Lista sačuvanih registarskih oznaka

Kupovina parking karte za javna parkirališta

Na početnom ekranu u donjem lijevom uglu nalazi se dugme Plaćanje SMS-om. Za kupovinu karte potrebno je kliknuti na dugme Plaćanje SMS-om. Pritom se otvara ekran sa popisom parkirališnih zona za koje je moguće kupiti kartu u različitim gradovima Bosne i Hercegovine.

Slika 4. Lista parkirališnih zona

Po odabiru grada i registarskih oznaka vozila, klikom na željenu zonu prikazuju se podaci o vozilu za koje se kupuje parking karta i cijena parkirališne karte.

Slika 5. Priprema SMS poruke

U zavisnosti od parkirališne zoni moguće je odabrati vremenski period na koliko se kupuje parkirking karta. Potvrdom kupovine na dugme Potvrdi provesće se transakcija, a kupljena parkiring karta prikazati će se na početnom ekranu Aplikacije, kao što je prikazano na slici u nastavku.

Slika 6. Informacija o kupljenoj parking karti

Potvrdu uspiješne kupovine parking karte korisnik će dobiti u obliku povratne SMS poruke kao i notifikacije (obavještenje) u aplikaciji. Ukoliko korisnik ima više kupljenih i važećih parking karata predled istih omogućen je prevlačenjem (listanjem) u desnu stranu klikom na sliku vozila.

Na sredini početnog ekrana sa desne strane prikazana je zeleni „oblak“ koji ima funkciju vizuelne potvrde važenja parking karte. Ukoliko je „oblak“ crvene boje korisniku ima mogućnost da ručno verifikuje i uskladi vremena važenja parking karte u aplikaciji i SMS poruci koju je primio od mobilnog operatera. Na slikama u nastaku su prikazani koraci verifikacije parking karte.

Klikom na „oblak“ crvene boje otvara se popup box za verifikaciju vremena važenja parking karte:

Slika 7. Verifikacija vremena važenja parking karte

Elementi glavnog menija aplikacije

Pokretanje ostalih funkcionalnosti GoParking aplikacije a koje nisu vezane za plaćanje parking karata a pokreću se klikom na jedno od pet dugmadi u zaglavnu aplikacije. Tako imamo:

 • 1 - Početna – odabirom grada iz padajućeg menija omogućen je pregled trenutno važećih parking karata
 • 2 - Parking – pregled lokacija i kapaciteta parkirališta u odabranom gradu
 • 3 - Kontakt – kontakt informacije o Parking službi (upravitelju parking sistemom) u odabranom gradu
 • 4 - Pauk – kontakt informacije o Pauk službi ukoliko je formiran u odabranom gradu
 • 5 - Opcije – sadrži glavna podešavanja u aplikaciji

Slika 8. Glavni meni

Kreiranje profila

U svrhu registracije novog korisničkog profila u meniju Opcije -> funkcionalnost Profil potrebno je upisati slijedeće podatke:

 • Ime i prezime
 • Broj telefona
 • E-mail
 • Adresu stanovanja

Prije potvrđivanja registracije obavezno se upoznajte sa uslovima korištenja aplikacije koje su vam dostupne na takođe u meniju Opcije -> Zaštita privatnosti podataka. Nakon što ste pročitali uslove možete kliknuti na Sačuvaj (na lijevom dijelu slike br. 9) radi kreiranja ličnog profila. Kreiranje Profila nije obaveno za korišćenje svih funkcionalnosti GoParking aplikacije pa tako i plaćanja parking karata putem SMS-a.

Slika 9. Kreiranje profila

Istorija parkiranja

Za pregled svih kupljenih parkirking karata u meniju Opcije potrebno je odabrati Istorija parkiranja. Pritom se prikazuje lista svih kupljenih karata koje sadrže podatke o vrsti kupljene karte, zoni, registarskoj oznaci vozila, datumu i vremenu kupnje i isteka karte. Kupljene parking karte su sortirane prema datumu realizacije i po mjesecima.

Slika 10. Istorija parkiranja

Odabir podrazumjevanog grada i jezika

U meniju Opcije korisnicima je omogućen odabire podrazumjevanog grada i jezika koji će ostati upamćeni prilikom svakog narednog pokretanja aplikacije. Gradovi koji pored svog naziva imaju GO logo su član GoParking zajednice i korisnici su kompletnog GoParking sistema kojeg je ova GoParking mobilna aplikacije dio.

Slika 11. Odabir podrazumjevanog grada i jezika

Provjera parking karte

Za parking karete koje su kupljene za gradove koji su član GoParking zajednice moguće je izvršiti provjeru validnosti iste. Ova funkcionalnost se pokreće iz menija Opcije klikom na Provjera karte.

Slika 12. Provjera parking karte